Разберете симптомите на пърхота като сух, сърбящ скалп и люспи и разликата между пърхота и други често срещани състояния на скалпа.

2:40 минути за четене

Дали това е само люспа суха кожа, което причинява дразнене на скалпа ви, или имате пърхот? Какъв цвят е пърхотът, за да го разпознаете? Възможно ли е да е друго кожно заболяване? Има много кожни заболявания, които могат да засегнат скалпа, някои с припокриващи се симптоми на пърхот. За да сте сигурни, че се справяте с основната причина за вашия дискомфорт, моля, прочетете по-долу, за да откриете разликите.

Основни симптоми на пърхот

Пърхотът е често срещано състояние на скалпа, което възниква, когато кожните клетки се съберат и организират, като създават бели или жълтеникави петна или люспи по скалпа. Люспите се лющят в косата ви или по врата, раменете или дрехите ви. Пърхотът може да се появи и по брадата или веждите.

Малко количество лющене на кожата е нормално, но някои хора също изпитват сърбеж, зачервяване и дразнене от пърхот, които изискват облекчение. Използвайте шампоан Selmax® против пърхот, за да се справите с тези симптоми.

Какво причинява пърхота?

Пърхотът се причинява от себореен дерматит, който може да засегне и други части на тялото. Лекарите приписват себорейния дерматит на свръхпроизводство на мазнини върху кожата или на свръхрастеж на естествено срещащи се гъбички, които се намират в кожните мазнини, наречени Malazessia. Когато себорейният дерматит засяга скалпа ви, той е по-известен като пърхот.

Забавен факт: бебетата също могат да получат пърхот. Когато себореен дерматит се появи на скалпа на бебето се консултирайте се с вашия педиатър, преди да използвате някой продукт върху скалпа на вашето бебе.

Пърхот или суха кожа?

Хората със сух скалп и пърхот споделят някои ключови симптоми, като видими люспи и сърбяща кожа, но двете състояния имат различни причини. Ако имате сух скалп, люспите се произвеждат от дехидратирани, мъртви кожни клетки. При пърхота обаче люспите се причиняват от свръхпроизводството на мазнини в скалпа, което води до натрупване на кожни клетки върху кожата ви и може да се появи с видими люспи по кожата.

Други кожни заболявания, които могат да засегнат скалпа

Има няколко други кожни заболявания, които могат да имат припокриващи се симптоми с пърхот, заедно с някои ключови разлики. Наличието на едно от тези състояния може да увеличи шансовете ви да имате пърхот:

Псориазис: Вместо бели или жълтеникави петна по скалпа, петната, причинени от псориазис, често са сребристи или прахообразни на вид и могат да се разпространят в други части на тялото, като лакти и колене, долната част на гърба, ноктите на ръцете и краката, дланите и краката.

Екзема: В допълнение към скалпа, често засяга ръцете, гърба на коленете и бузите. За разлика от пърхота, екземата може да причини малки подутини, които могат да отделят течност при надраскване.

Розацея: Отличава се със зачервена и чувствителна кожа, обикновено видима на лицето, която често щипе или изгаря.

Диагностика и лечение

Ако вашите симптоми не реагират на продукти против пърхот или ако подозирате, че може да имате друг кожен проблем, посетете вашия лекар или дерматолог. Те ще могат да диагностицират състоянието на кожата ви и да определят кои специфични възможности за лечение биха работили най-добре за вас.