Научете някои съвети как да поддържате скалпа си здрав, като предотвратите повторното появяване на симптомите на пърхот.

1:30 минути време за четене

Когато става въпрос за предотвратяване на повторна поява на пърхот, трябва да останете проактивни, като използвате от време на време шампоан против пърхот, дори когато нямате симптоми. Ако имате обостряне, трябва да промените честотата на употреба на продукта за повече сила в борбата с пърхота. Ако не постигнете желания ефект трябва да промените продукта и/или се консултирайте с вашия лекар или дерматолог.

В допълнение към използването на продукти като шампоан Selmax®, има и други начини, които също могат да ви помогнат да поддържате скалпа си здрав. Ето няколко съвета какво да правите, за да се справите с пърхота — като същевременно се грижите по-добре за скалпа и тялото си.

Избягвайте или ограничете употребата на продукти за коса, съдържащи масла и активни химични съединения!

Ако имате мазна коса, не забравяйте да я миете редовно (ежедневно, ако е необходимо), за да помогнете за премахването на мазнините!

Не излагайте прекомерното косата на UV лъчи, вземайте здравословен сън и се опитайте да повишите имунитета си!

Изплакнете косата веднага след използване на обществени басейни или използайте шапка!

Опитайте се да контролирате употребата на различни лекарствени продукти, които повишават риска от пърхот, като се консултирате с вашия личен лекар или дерматолог.

Променете хранителния си режим и спазвайте балансираната диета,която осигурява необходимите витамини и мастни киселини: витамин А, съдържащ се в маслото, черния дроб, яйцата; витамин С, съдържащ се в плодове (ягоди, цитрусови плодове, пъпеши и др.) и зеленчуци (чушки, карфиол и др.); витамин Е, който се съдържа в масла (слънчогледово олио, зехтин, фъстъчено масло и др.), бадеми, лешници, авокадо и др.; омега 3 и 6, които се намират в мазна риба и масла (рапично масло, зехтин и др.). Важно е да се приема храна, балансирана с протеини, желязо и незаменими мастни киселини, за да се осигури добър метаболизъм. Ограничете приема на определени храни, като наситени мазнини (сметана и др.) и бързо усвояващи се захари (сладкиши, бонбони и др.), по възможност да се избират домашно приготвени, а не преработени храни, които често съдържат големи количества сол и/или захар.

Дръжте стреса си под контрол!

Стресът може да има отрицателен ефект върху кожата ви, включително върху скалпа. Не забравяйте, че за милиони здрави хора пърхотът е естествена част от живота. Така че не се натоварвайте с проблема с пърхота и помнете: с шампоани Selmax® вие ще го покриете, като го контролирате ефективно.