Чудите се колко време отнема да се отървете от пърхота? Вижте експертни съвети какво представлява, симптомите и как да се отървете от него! Кажете бързо сбогом на люспите!

2:30 минути за четене

Какво е пърхот?

Пърхотът е често срещано състояние на скалпа, което понякога причинява лющеща се кожа и сърбящ скалп. Може да засегне голямо разнообразие от хора в различни периоди от живота им [1]. Може би вече знаете какво е да живееш с пърхот и колко разочароващо и дори смущаващо може да бъде понякога. Пърхотът, който всъщност е лека форма на себореен дерматит, е често срещано състояние на скалпа, което засяга около 50% от световното население. За щастие състоянието не се счита за сериозно, но понякога може да бъде предизвикателство да се лекува бързо и ефективно. Не забравяйте! Пърхотът може да засегне всеки човек на всяка възраст, въпреки че мъжете са по-склонни да изпитат това състояние, отколкото жените[2].

Симптоми

Някои от признаците и симптомите на пърхот може да включват следното:

  • Кожни люспи, които се появяват на скалпа, косата, веждите, брадата или мустаците и вероятно раменете [3].
  • Сърбящ или раздразнен скалп [3].
  • Люспест или хрупкав скалп при кърмачета[3].

Признаците и симптомите на пърхота понякога могат да бъдат по-очевидни, ако се чувствате стресирани, и те също могат да „избухнат“, когато времето е студено и/или сухо[3].

Преминете към нашата статия „Защо имам пърхот?“ за да получите повече информация и да научите повече за различните симптоми.

Причини за пърхот

Не вярвайте на никого, който ви каже, че пърхотът се причинява от лоша лична хигиена. Разбира се, може да изглежда по-очевидно, ако не миете косата си редовно, но фактори като стрес и излагане на студено и/или сухо време също могат да влошат пърхота [4]. Освен това често има повече от една причина пърхотът да бъде проблем. Те могат да включват:

  • Раздразнена или мазна кожа [3].
  • Суха кожа, причинена или от сезонно време, или защото това е вашето нормално състояние на кожата [3].
  • Подобна на дрожди гъба, наречена Malassezia, която може да се храни с мазнините, намиращи се по скалпа на повечето възрастни [3].
  • Чувствителност към различни продукти за грижа за косата. Това е известно като контактен дерматит [3].
  • Други дразнещи кожни състояния, като псориазис и екзема [3].
Men’s hair is a top view close-up. ark-haired man Gray hair and Dandruff.

Колко време отнема да се отървем от пърхота?

Ако пърхотът не се подобри след 4 до 6 седмици, сменете шампоана и се опитайте да използвате някой от другите шампоани на пазара с различна, проверена и ефективна активна съставка [1]. Разговорът с вашия фармацевт и/или дерматолог може да отвори цял нов свят от информация и избор. Всички въпроси, които може да имате относно себе си или член на семейството и как шампоанът против пърхот може да помогне при контролирането и управлението на пърхота, могат да получат отговор по този начин [1].

Как бързо да се отървете от пърхота?

При лек пърхот опитайте да използвате нежен шампоан, за да намалите натрупването на мазнини и кожни клетки. Ако това не помогне или желаете по бърз ефект, опитайте със специализиран дермокозметичен шампоан против пърхот. Някои хора могат да използват специализиран шампоан два до три пъти седмично с обикновен шампоан в други дни, ако е необходимо [3].

Разгледайте нашите специализирани дермокозметични шампоани против пърхот със селенов сулфид:

Selmax® са специализирани противовъзпалителни и противогъбични шампоани, които се използват за контролиране и управление на симптомите на пърхот, както и за кожни заболявания като себорея и tinea versicolor (разноцветен лишей), но само след консултация с вашия лекар или дерматолог. Те са ефективни при облекчаване на повечето симптоми, причинени от пърхот, особено ако го използвате поне два пъти седмично [5].

ВИЖТЕ ПРОДУКТОВАТА БРОШУРА ТУК

Трябва ли да сменя шампоаните?

Дерматолозите препоръчват да смените обикновения шампоан с шампоан против пърхот, когато се появи пърхот. Ще трябва да проявите постоянни грижи и рутина, за да контролирате пърхота, но с подобряването на симптомите може да използвате шампоан против пърхот по-рядко [6]. Ако не започнете да виждате или усещате никакви подобрения, след като прилагате шампоан против пърхот [7], опитайте алтернатива, която има различна, доказана и ефективна активна съставка.

Преминете към нашата статия „Топ активни съставки, разрешени за употреба в ЕС, които да търсите в шампоаните против пърхот “ за да получите повече информация за тях.

Кога да посетите лекар за проблеми с пърхота?

Ако все още се чешете и усещате лющене и/или сърбеж, след като сте опитали някои от наличните шампоани против пърхот, които не изискват рецепта, посетете Вашия лекар за консултация и препоръки! Понякога, за наистина упорити случаи на пърхот, може да се наложи да приложите продукти с рецепта, но се уверете, че получавате квалифициран съвет [5].

Заключение

Пърхотът може да бъде наистина разочароващ, особено когато искате да се отървете от него бързо и ефективно. Добрата новина е, че той рядко е сериозен здравословен проблем. Пърхотът може да възникне поради различни причини, но ако получите правилния съвет и започнете да използвате правилния шампоан против пърхот за вашия тип коса, можете да започнете да отстранявате тези симптоми бързо, оставяйки със здрав скалп, блестяща коса и повишено самочувствие.

Препратки

Пърхот – Симптоми и причини (2022). Достъпно на: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-2035385 0 (Достъп: 22 февруари 2022 г.).
Gavazzoni Dias, M. et al. (2014) „РН на шампоана може да повлияе на косата: мит или реалност?“, Международен журнал по трихология, 6 (3), стр. 95. doi: 10.4103/0974-7753.139078.
Пърхот – Диагностика и лечение – Mayo Clinic (2022). Достъпно на: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854 (Достъп: 22 февруари 2022 г.).
Себореен дерматит – Диагностика и лечение – Mayo Clinic (2022). Достъпно на: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/diagnosis-treatment /drc-20352714 (Достъп: 22 февруари 2022 г.)